تعرض به حریم بستر رودخانه ها، مهمترین چالش موجود
مدیر کل دفتر مهندسی رودخانه ها و سواحل کشور در پنجمین همایش سراسری مدیران حقوقی آب کشور و دومین دوره آموزشی تخصصی حقوق آب که در 15 و 16 اسفندماه درمشهد برگزار شد, تعرض به حریم بستر رودخانه ها را مهم ترین چالش موجود ذکر کرد و گفت: برداشت های بی رویه شن و ماسه, وضعيت رودخانه ها را اسف بار کرده و تخریب محیط زیست خطر و بروز سیل را به دنبال دارد .
مدیر کل دفتر مهندسی رودخانه ها و سواحل کشور در پنجمین همایش سراسری مدیران حقوقی آب کشور و دومین دوره آموزشی تخصصی حقوق آب که در 15 و16 اسفندماه درمشهد برگزار شد, تعرض به حریم بستر رودخانه ها را مهم ترین چالش موجود ذکر کرد و گفت: برداشت های بی رویه شن و ماسه, وضعيت رودخانه ها را اسف بار کرده و تخریب محیط زیست خطر و بروز سیل را به دنبال دارد . وی خاطر نشان كرد: تعرضات و ساخت و سازها در مراکز جمعیتی هم اکنون در تمامی رودخانه ها مشهود است و همچنین تخلیه نخاله و زباله دررودخانه ها نیز اثرات سوئی به جای می گذارد و باعث کاهش عرض بستر رودخانه ها می شود .
دکتر سلطانی در بخش دیگر سخنانش اظهار داشت : زمانی که رژیم رودخانه ها در معرض تغییر قرار می گیرد مشکلات عمده ای در کاهش آبهای زیرزمینی نیز به وجود می آید و خسارات سیل تشدید می شود.وی افزودد: به هم خوردن تعادل رودخانه ها باعث از بین رفتن آبزیان می شود و تغییرات حاصله در مواد رسوبی رودخانه ها, شور شدن آب رودخانه ها را تسریع می کند .
مدیر کل دفتر مهندسی رودخانه ها و سواحل کشور متذکر شد: هرگونه تغییر در طبیعت ریسک بروز سیلاب را افزایش داده و نابرابر ی در استفاده از انفال صورت می گیرد . وي در ادامه از اختصاص اعتبارات مناسبی در سال 88 در راستای ساماندهی رودخانه ها خبر داد و گفت: تا پایان سال 1393 قرار است 20 هزار کیلومتر از رودخانه ها تعیین بستر شوند و در بخش تالاب ها نیز ردیف اعتبار گرفتیم .همچنین 350 کیلومتر از رودخانه های حوزه آبریز خلیج فارس را شروع کردیم و تا پایان برنامه پنجم توسعه 20 هزار کیلومتر از رودخانه ها مطالعه حریم بستر می شوند
وی تصریح کرد: در چرخه گردش آب در طبیعت اگر متوسط میزان بارندگی را 240 میلی متر فرض کنیم متوسط حجم بارندگی 400 میلیارد متر مکعب در سال در کشور است .
دكتر سلطاني افزود: از این مقدار 270 میلیارد متر مکعب به صورت تبخیر به اتمسفر بر می گردد و 130 میلیارد متر مکعب را آب های تجزیه پذیر شامل می شود که 30 درصد در لایه های مختلف زمین نفوذ می کنند . 92 میلیارد متر مکعب به صورت روان آب در 1343 رودخانه با طول حدود 66 هزار کیلومتر جریان پیدا می کند .
وی ادامه داد :هم اکنون در کشور 41 هزار کیلومتر رودخانه دائمی و23 هزار کیلومتر فصلی داریم و هزار کیلومتر از مرزهای کشو را رودخانه ها تشکیل می دهند .
دکتر سلطانی اظهار داشت : علیرغم این که 66 هزار کیلومتر رودخانه در کشور موجود است تنها در 5/16 درصد آن حریم بستر صورت گرفته و می توانیم اذعان کنیم متاسفانه تاکنون در بخش سواحل کار مهمی انجام نداده ایم .
وی تصریح کرد: اعتبارات اختصاص یافته به بخش رودخانه ها و سواحل 2 درصد از کل اعتبارات منابع آب است. در حالی که به طور میانگین هر سال 49 سیل اتفاق می افتد و خسارات روزانه 3میلیارد ریال و تلفات بیش از 80 نفررا به دنبال دارد . وی گفت : پهنه بندی سیلاب در امتداد محدودی از رودخانه ها صورت گرفته, این در حالیست که برداشت های غیر مجاز شن و ماسه بالاتر از حد لازم است .
کد خبر: 92
تاریخ خبر : 1388/12/18
1138