وقتی "شیردل" نماینده کشاورزان دشت جوین با زبان ساده یک کشاورز گفت: "منابع زیرزمینی آب بزرگترین هدیه بینظیر خداوند است و ما کشاورزان نباید اجازه دهیم بیش از حد مجاز از این منابع آب برداشت شود و کشاورزان باید سطح زیر کشت را با میزان آبی که در اختیار است متناسب کنند تا به اندازه ای آب را برداشت کنیم که آبخوان آسیب نبیند" میتوان به این نتیجه رسید که مدیریت مشارکتی آب که از مولفه های اصلی طرح سازگاری با کم آبی است به عنوان یک فرهنگ عمومی جای خود را باز کرده است و این همان اتفاقی است که به گفته "محمد علایی بهترین و زیباترین روز زندگی او را رقم زده است.
"شیردل" نماینده کشاورزان دشت جوین در جلسه تبادل ۳ تفاهمنامه مدیریت مشارکتی آب در دشت های تربتجام، جوین و جغتای بر نقش حیاتی کشاورزان در صیانت از منابع آب صحه گذاشت.
"محمد علایی" مدیرعامل شرکت آب منطقهای خراسان رضوی در جریان تبادل این تفاهم نامهها و پس از صحبتهای "شیردل" گفت: امروز یکی از بهترین و قشنگترین روزهای زندگی من است. بارها گفتهام که کشاورزان عزیز ما توانمندترین، پاکترین، دلسوزترین و پیگیرترین مدیران آب هستند. ما نهادهای دولتی اجازه کار به آنها را نمیدهیم. دوری از مردم و به ویژه کشاورزان عزیزمان و نبود آنها در مدیریت آب، بحران ویرانگر و مرگبار آب را در پی داشته است. برای نجات از این بلای خانمانسوز باید مردم، فرهیختگان و کشاورزان را به میدان بیاوریم و تصدی گریهای مدیریت آب را به آنها بسپاریم. کاری کارستان که ما در تهیه، اجرا و نظارت سند همیاران آب، سازگاری با کم آبی، در استان انجام داده و میدهیم و خواهیم داد. دستآوردهای ارزنده و بزرگ و بینظیر آن نیز حاصل همین باور است. مدیریت مشارکتی و تصمیمگیری بر مبنای خرد جمعی با رعایت شفافیت، اخلاق، انصاف، عدالت و قانونمداری.
خداوند بزرگ و مهربان را سپاسگزارم که امروز از زبان نماینده کشاورزان دشت جوین، جناب آقای شیردل عزیز، سرداری از سرداران بزرگ دوران دفاع مقدس، شنیدم که به درستی فرمود: "آبخوان زیرزمینی ما بزرگترین هدیه بینظیر خداوند است. ما کشاورزان نباید اجازه دهیم از آن بیش از میزان مجاز آب برداشته شود یا آلوده گردد. این باید خط قرمز ما باشد. باید مساحت اراضی کشاورزی، نوع کشت و صنعت و خدماتمان را هماهنگ با حجم آب تجدیدپذیر دشت کنیم. امسال سال خشکی است. باید کمتر بکاریم و کمتر آب برداریم تا آبخوان آسیب نبیند. و ..." همه مطلب همین است که جناب شیردل عزیز فرمودند.
عزیزان در 50 سال گذشته در مدیریت آب بسیار بد عمل کردهایم. بیش از 30 میلیارد مترمکعب از آبخوانهای زیرزمینی مان به دلیل برداشت آب بیش از میزان مجاز از بین رفته است. قناتهای ارزشمند و چشمههای زیادی را خشک کردهایم، آب شور شده و زمین شکاف میخورد و ما بر سر بن نشسته و ریشه درخت زندگیمان را میبریم. در این سرزمین خشک و کم آب بزرگترین رمز و راز ماندگاری پدران و مادران مان و شرط بقای ما و فرزندانمان "سازگاری با کم آبی" است. سند سازگاری با کم آبی استان برای 37 محدوده مطالعاتی تهیه شده است باید آن را با کمک هم اجرا کنیم. باید همه چاههای استان به کنتور هوشمند مجهز گردد؛ همه چاهها برابر پروانه آب برداشت کنند؛ چاه غیرمجازی حفر نشود و چاههای غیر مجاز پر شوند؛ بازار آب فعالتر شود و حفاظت از دشتها را کمکم به تشکلهای توانمند کشاورزان همان دشت واگذار کنیم. باید با کمک هم آبخوانداری، آبخیزداری و تغذیه مصنوعی انجام شود. باید قدر قطره قطره آب را دانست و از آن بیشترین درآمد و بهره اقتصادی را برداشت کرد. ما با توکل به خدا و دست در دست هم میتوانیم استان مان که مفتخر به نام امام خوبیها و مهربانیها و اخلاق و گذشت، امام رضا(ع) است را از بحران مرگبار آب نجات دهیم و برای آبادانی، توسعه، رفاه و بهبود فرهنگ و اقتصاد مردم خوبمان هماهنگ با محیط زیست و توسعه پایدار حرکت کنیم.