دبیر کارگروه ملی سازگاری با کمآبی با اشاره به پایش عملکردها توسط دانشگاه فردوسی عنوان کرد
به گزارش روابط عمومی شرکت آب منطقهای خراسان رضوی در این نشست که از مجموعه نشستهای هشتمین کنفرانس مدیریت منابع آب ایران است مدیرعامل شرکت آب منطقهای خراسان رضوی، مدیران شرکتهای آب و فاضلاب مشهد و خراسان رضوی، مدیرعامل مجموعه مردمنهاد ناجیان آب، نماینده سازمان جهاد کشاورزی استان، نمایندگان کشاورزان و تنی چند از مدیران شرکت آب منطقه حضور داشتند و دکتر "داوری" استاد دانشگاه فردوسی مشهد نیز به صورت برخط در این نشست حضور داشت.
این گزارش حاکی است دکتر "زهرایی" با برشمردن اهداف طرح سازگاری با کمآبی چالشهای این طرح را مورد اشاره قرار داد و از ناهماهنگی بینبخشی برای تهیه گزارش عملکرد، عدم انسجام بین دستگاهها، بیاعتمادی دستگاهها به آمار یکدیگر، مجهز نبودن شرکتهای آب منطقهای به ابزار و ساز و کارهای سازمانی و حقوقی و نبود نهاد بیطرف برای پایش عملکرد ها به عنوان بخشی از این چالش ها نام برد و البته در خصوص نبود نهاد بیطرف برای پایش عملکردها، استان خراسان رضوی را به دلیل پایش عملکردها توسط دانشگاه فردوسی یک استثنا دانست.
در ادامه جلسه مهندس "جوادی" نماینده جهاد کشاورزی استان کاهش سهم کشاورزان از منابع آب را مورد اشاره قرار داد و گفت: در ۱۵ سال گذشته سهم جهاد کشاورزی از ۹.۲ میلیارد متر مکعب به ۵.۲ میلیارد مترمکعب کاهش یافته است. وی در ادامه ۶ اقدام اساسی جهاد کشاورزی برای افزایش بهرهوری و بالابردن راندمان تولید را بر شمرد.
این گزارش حاکی است مهندس "اسماعیلیان" مدیرعامل شرکت آب و فاضلاب مشهد با ذکر ۹ راهکار در دست اقدام این شرکت برای سازگاری با کمآبی را مورد اشاره قرار داد و اصلاح شبکه، بهینهسازی شبکه، تعدیل فشار، جداسازی آب شرب و آبیاری، تامین آب فضاهای سبز از طریق پساب، توسعه منابع آبی با همکاری شرکت آب منطقهای، جمعآوری فاضلاب و برنامهریزی برای پساب، تشویق و ترغیب مردم به کاهش مصرف و تلاشهای فرهنگی در این خصوص را از اقدامات شرکت متبوع خود عنوان کرد و نامتناسب بودن اهداف با منابع مالی، نبود حسابداری آب و تسهیل در سرمایهگذاری در امر فاضلاب را از چالشهای پیش رو عنوان کرد.
مهندس "علوی" مدیر شرکت آب و فاضلاب استان خراسان رضوی هم کمرنگ بودن باور مردم به کمآبی و غیر واقعی بودن تعرفههای آب را مطرح و اذعان داشت که بدون واقعی کردن قیمت آب نمیتوان به این باور عمومی رسید که آب کم است.
"علوی" اصلاح شبکه توزیع، حذف انشعابات غیرمجاز و تعویض کنتورهای فرسوده را از تکالیف این شرکت برشمرد و از اصلاح ۱۳۰ کیلومتر شبکه توزیع با قطع ۲۸۷۰ انشعاب غیرمجاز توسط شرکت آب و فاضلاب استان نام برد و اذعان داشت که با این اقدامات ۱.۳ میلیون متر مکعب آب صرفه جویی شده است.
بنابراین گزارش مهندس "محمد علایی" مدیرعامل شرکت آب منطقهای خراسان رضوی نیز مسئله آب را مسئله چند هزار ساله مردم این سرزمین دانست و رسیدن به زبان و درک مشترک در خصوص آب را از پیش نیازهای طرح سازگاری با کم آبی عنوان کرد و گفت: بررسیهای ما نشان داد که چاههای دارای پروانه سالانه ۶۰۰ میلیون متر مکعب اضافه برداشت دارند و چاههای غیرمجاز نیز ۱۸۰ میلیون متر مکعب آب برداشت میکنند. ما به کمک کشاورزان توانستیم ۴۲۴ میلیون متر مکعب از برداشت چاههای مجاز و ۵۰ میلیون متر مکعب از چاههای غیر مجاز را کاهش دهیم.
وی افزود: اولین استان در کشور هستیم که چاههای کشاورزی آن به کنتور هوشمند مجهز است و مرکز پایش آب را فعال کردهایم و با کمک تشکلهای کشاورزی با تخصیص جدید آب به شدت مقابله کردهایم. "علایی" گفت: با این اقدامات امسال روند کاهنده سطح آب در دشتهای خراسان رضوی تغییر کرده و ۳۵ سانتی متر بالا آمده است و با توجه به اینکه میزان مصرف برق در چاههای کشاورزی ۲۸۶ میلیون کیلو وات ساعت کاهش یافته، با قاطعیت اعلام میکنیم که در اجرای طرح سازگاری با کمآبی موفق بودهایم که این توفیق توسط دانشگاه فردوسی به عنوان ناظر بیطرف و تشکل مردم نهاد ناجیان آب تایید شده است. مدیرعامل شرکت آب منطقهای حرکت در راستای اجرای طرح سازگاری با کم آبی در استان را حرکت بر محور اخلاق، قانون و حرمت مردم دانست و گفت: در سه سال گذشته شکایات کشاورزان ۵۲ درصد کاهش یافته است بنابراین اجرای طرح سازگاری با کم آبی در استان خراسان رضوی از یک نظریه به یک مدل جامع مدیریت آب تبدیل شده است.
گزارش خبرنگار ما حاکی است در ادامه جلسه دکتر "داوری" استاد دانشگاه فردوسی، مهندس "جمشیدی" مدیر عامل جمعیت ناجیان آب، "رضازاده و برادران حسینی" نمایندگان کشاورزان استان مطالبی را در خصوص اهمیت اجرای طرح سازگاری با کم آبی و توفیق استان خراسان رضوی در اجرای این طرح مطالبی را بیان کردند و در پایان دکتر "مساعدی" از اساتید دانشگاه فردوسی مشهد ضمن جمعبندی مسائل مطرح شده اظهار داشت: اجرای طرح سازگاری با کم آبی اختیار نیست بلکه اجباری است که شرایط به وجود آورده است.